Knjige

Osnovi teorijske astronomije , 1977

Udžbenik Osnovi teorijske astronomije štampan 1977. autor je posvetio profesoru Vojislavu Miškoviću (1892-1976). Udžbenik ima 200 stranica i sastoji se od Uvoda, pet glava i Dodatka.

Ovaj Udžbenik je namenjen studentima astronomije Matematičkog fakulteta za predmet Teorijska astronomija. Knjiga je metodički lepo napisana, gradivo se postepeno i jasno uvodim, zanimljiva je i pregledna. Posebno se ističe jednostavnost izvođenja složenih obrazaca efemeridskog računa. Knjiga obiluje matematičkim izrazima, jednačinama i metodama. Na prvi pogled podseća na matematičke udžbenike pune simbola, vektora, diferencijalnih jednačina i tek sa po malo pratećeg teksta. Ustvari, teorijska astronomija predstavlja primenu matematike za rešavanje konkretnih, ali složenih problema planetskog kretanja. Zanimljivo je da u knjizi nema ni jedne slike, na primer, u delu o koordinatnim sistemima nema grafičkih prikaza. Tamo gde je trebalo da se nalazi po neka slika, pojmovi su toliko slikovito i jasno opisani da se tekst razumevao i bez toga. U knjizi nema urađenih numeričkih primera i zadataka, stoga je ipak bila neophodna prateća zbirka. Ipak, na kraju većine odeljaka dat je pregled obrazaca za efektivno numeričko računanje, što je bilo od velike pomoći pri rešavanju pojedinih problema teorijske astronomije.

Potpuno pomračenje Sunca 15. 2. 1961.

Knjižicu Potpuno pomračenje Sunca 15.2.1961, Uputstvo za posmatranje izdalo je astronomsko društvo ”Ruđer Bošković” 1960. Knjižica ima 24 stranice i dva priloga:

1) kartu FNR Jugoslavije sa zonom totaliteta,

2) karticu koju posmatrači treba da popune i pošalju na adresu Društva.

Knjižica je posvećena potpunom pomračenju Sunca 15.2.1961. Nju čine članci Radovana Danića, Nenada Jankovića, Pere Đurkovića i Jovana Simovljevića. Jovan Simovljević je u ovoj knjižici predstavio tablično sređene podatke o trenucima i položajnim uglovima kontakata za petnaest gradova FNR Jugoslavije. Knjižica je bila dragoceno detaljno uputstvo za posmatranje jedne od najlepših pojava na nebu, totalnog pomračenje Sunca, 15. 2. 1961. godine.